Apaka impak “Central Bank” terhadap matawang, dan bagaimana hendak perolehi manfaatnya?

204

“Central Bank” adalah bank nasional bebas yang mempunyai hak eksklusif untuk mencetak wang. Ia mengawal bekalan wang, mendefinasikan dasar monetari, dan mengawal tahap inflasi dan persekitaran ekonomi.

Untuk mengawal tahap inflasi bank boleh menggunakan dua jenis dasar monetari: akomodatif atau sekatan.

 Akomodatif. Sekiranya GDP negara tidak berada dalam keadaan baik, Central Bank meningkatkan bekalan wang dan menurunkan kadar faedah. Ia membawa kepada pertumbuhan ekonomi domestik tetapi mempunyai kesan yang berbahaya terhadap mata wang negara.

 Sekatan. Apabila terlalu banyak wang di negara ini, CB mengurangkan bekalan wang dengan menaikkan kadar faedah. Ia memberi kesan kepada perniagaan dan isi rumah domestik kerana kekurangan peluang untuk meminjam tetapi ia menguatkan mata wang negara.

Jika anda seorang trader, bijak untuk menyimpan wang dalam mata wang CB dengan kadar faedah yang lebih tinggi untuk mendapatkan pulangan yang lebih tinggi, atau anda boleh meminjam wang dari bank dengan kadar faedah yang lebih rendah dan kemudian menggunakannya untuk membiayai pelaburan dalam mata wang lain.

Bacaan selanjutnya klik sini

================================================================

NAK DEPO FBS?
SILA GUNAKAN PERKHIDMATAN LOCAL DEPOSITOR FBS DENGAN KAMI

Hubungi kami melalui, klik salah satu logo dibawah :

          

Belum ada akaun FBS? … Buka akaun FBS anda dengan kami di sini untuk pelbagai tawaran menarik.

Leave A Reply

Your email address will not be published.